Site icon ΩΡΛ Χαλκίδα Dr. Γιώργος Χαραλάμπους

Αιτιολογία – Πρόληψη καρκίνου λάρυγγα

 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΛΑΡΥΓΓΑ  –  ΠΡΟΛΗΨΗ

  

Συχνότητα

Ο καρκίνος του λάρυγγα έχει σχετικά χαμηλή συχνότητα σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό καρκινωμάτων σε όλα τα όργανα. Η συχνότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με αυτή του καρκίνου στόματος, και του θυρεοειδούς, αλλά αντιστοιχεί μόνο στο 1/10 της συχνότητας του καρκίνου του πνεύμονα. Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2 έως 5% όλων των κακοηθών παθήσεων που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αίτια

Γνωρίζοντας τα αίτια τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου λάρυγγα είναι εύκολο να σχεδιάσουμε την ΠΡΟΛΗΨΗ  του.
     Πολυάριθμες μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν την ύπαρξη σαφούς συμβολής του οινοπνεύματος  και του καπνίσματος στην πρόκληση λαρυγγικού καρκίνου.    Περισσότερο έχει διερευνηθεί η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του λάρυγγα.
    Φαίνεται, ότι η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος ουσία, αλλά τα κατάλοιπα του καπνού, που περιέχουν πολυκυκλικούς  αρωματικούς υδρογονάνθρακες είναι.  Όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς το κάπνισμα και όσο περισσότερο καπνίζει , τόσο μεγαλύτερη  είναι η συχνότητα  του λαρυγγικού καρκινώματος.  Η χρησιμοποίηση φίλτρων που απορροφούν τις  νιτροζαμίνες , η χρήση καπνού με χαμηλή πίσσα και η διακοπή του καπνίσματος μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.  Γενικά το 88%  με 98%  των  πασχόντων με λαρυγγικό καρκίνο υπήρξαν καπνιστές κάποια εποχή, με το 5%  από αυτούς να καπνίζει πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα.  Επιπλέον ο καρκίνος των φωνητικών χορδών παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές. Όσοι καπνίζουν περισσότερο από 2 πακέτα την ημέρα εμφανίζουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του λάρυγγα και ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ακόμη περισσότερο την έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής.
        Το αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνο.  Οι Boyle και συνεργάτες ανασκόπησαν την μοριακή βιολογία διαφόρων πιθανών παραγόντων,  που προκαλούν ή προάγουν τον καρκίνο, όπως το αλκοόλ και ο καπνός, η δίαιτα, η στοματική υγιεινή και άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν ενδεχόμενα στην  ανάπτυξη κακοήθειας. Φαίνεται, ότι το οινόπνευμα και το κάπνισμα ενισχύουν το ένα την δράση του άλλου, παρόλο ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το πως συμβαίνει αυτό.
    Ορισμένες ενδείξεις ενοχοποιούν, επίσης, κάποια κληρονομική προδιάθεση για την ανάπτυξη λαρυγγικών καρκίνων.

 

Ιογενείς λοιμώξεις

    Πρόσφατες μελέτες ενοχοποιούν,επίσης, τις λοιμώξεις από τον ιό του έρπητα ως προδιαθετικές του λαρυγγικού  καρκίνου. Οι πάσχοντες αυτοί εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου και έχουν αντισώματα κατά του απλού έρπητα και θετικές αντιδράσεις προς το dinitro fluorobenzene.
    Οι brandwein και συν. τονίζουν ότι η παρουσία  HPV DNA σε ένα λαρυγγικό όγκο είναι δυνατόν να προμηνύει μία χειρότερη πρόγνωση .Είναι πλέον επιβεβαιωμένη η βιολογική σπουδαιότητα των HPV λοιμώξεων στην ομάδα αυτή καρκίνων του ανθρώπου.
    Μία σημαντική πρόοδος στην έρευνα του καρκίνου έχει σημειωθεί στο πεδίο των ογκογόνων. Τα ογκογόνα είναι γονίδια  με αποδεδειγμένη σχέση με τον καρκίνο και φαίνεται να  ενοχοποιούνται ιδιαίτερα στην εξέλιξη και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
     Άλλοι   πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες ανάπτυξης λαρυγγικού καρκινώματος είναι ανατομικές δυσπλασίες, η ιονίζουσα ακτινοβολίατο σύνδρομο PLUMMER-VINSON ,  διάφορες χημικές ουσίες  , φυσικοί παράγοντες και επιδράσεις του περιβάλλοντος.
       Μία άλλη επιφανειακή δυσπλασία που παρατηρείται μερικές φορές στο ελεύθερο χείλος της φωνητικής χορδής και είναι γνωστή ως φωνητική αύλακα έχει και αυτή συσχετισθεί με την αυξημένη συχνότητα καρκινώματος του λάρυγγα.

 

Περιβαλλοντικά αίτια

       Ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για το λαρυγγικό καρκίνωμα. Μεταξύ αυτόν περιλαμβάνονται η  εισπνοή   υπέρθερμων ατμών, τα θερμικά εγκαύματα,  διάφορες χημικές ενώσεις (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες  ,νιτροζαμίνες ) που παράγονται σε βιομηχανίες άνθρακα, σιδήρου και ελαστικού,   εντομοκτόνα (βενζοπυρένια),  αλκυλιωτικές ουσίες που παράγονται σε εργοστάσια ασετιλίνης, χημικές αναθυμιάσεις (χλωριούχο βινύλιο, φορμαλδεϋδης), ίνες σε  υφαντήρια και εργοστάσια κατεργασίας δέρματος , εργασίες σε ορυχεία νικελίου και χρωμίου  και η ασβέστωση.
Η περιεκτική αυτή αναφορά στους αιτιολογικούς παράγοντες του λαρυγγικού καρκινώματος μας δίνει την δυνατότητα να οργανώσουμε την πρόληψη μας απέναντι σε μία μορφή κακοήθειας, που εάν και δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική  , προσβάλει μια από τις πιο  ουσιώδεις περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1) ΩΤΟ-ΡΙΝΟ-ΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ ,    ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗΣ – ΤΡΑΧΗΛΟΥ JOHN JACOB BALLENGER  JAMES B.SNOW  JR  .-