Site icon ΩΡΛ Χαλκίδα Dr. Γιώργος Χαραλάμπους

Λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Τα παιδιά που πάσχουν από λαρυγγική φλεγμονή και οίδημα ( λαρυγγίτιδα ) εμφανίζουν ένα η περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Η απόφραξη της αναπνευστικής οδού από φλεγμονώδες οίδημα του λάρυγγα είναι συνηθέστερη στα παιδιά, σε σύγκριση με του ενήλικες λόγω του μικρού μεγέθους του λάρυγγα των παιδιών. Ένα ίδιου βαθμού οίδημα του βλενογόνου είναι δυνατόν να προκαλέσει απειλητική στένωση και απόφραξη σε ένα παιδί,ενώ σε ένα ενήλικα προκαλεί μόνο ελάχιστα συμπτώματα.

Ιογενής λαρυγγοτραχειίτιδα (Croup)

Η λαρυγγοτραχειίτιδα (λαρυγγίτιδα) από ιό είναι η συχνότερη λαρυγγική φλεγμονώδης πάθηση της παιδικής ηλικίας. Η νόσος παρατηρείται κυρίως σε παιδιά,συνήθως έως 6 ετών και σπανίως κάτω των 6 μηνών. Είναι μια συχνή νόσος από την οποία η πλειονότητα αναρρώνει χωρίς προβλήματα, μπορεί όμως να παρουσιάσει επιπλοκές δυνητικά θανατηφόρους.

Κατά κανόνα επί πολλές ημέρες πριν την εμφάνιση της πάθησης τα συμπτώματα του παιδιού θυμίζουν ίωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού: ρινίτιδα, βήχας και χαμηλός πυρετός.

Η διάγνωση λαρυγγοτραχειίτιδα γίνεται όταν εμφανισθούν βραχνάδα, δύσπνοια, συριγμός και παροξυντικός βήχας. Ο παροξυντικός βήχας δίνει στην λαρυγγοτραχειίτιδα το κοινό της όνομα (Croup). Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ο ρινοϊός, ο παραγριππικός ιός, ο αναπνευστικόςσυγκυτιακός ιός και ο άδενοϊος. Όταν η απόφραξη της αναπνευτικής οδού οφείλεται σε λαρυγγοτραχειίτιδα, ο συριγμός είναι χαρακτηριστικός εισπνευστικός ή διφασικός.

Η ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο εξαρτάται από τον βαθμό απόφραξης της αναπνευστικής οδού. Στόχος της αντιμετώπισης είναι ο περιορισμός του οιδήματος του λάρυγγα και η πρόληψη στάσης και συμπύκνωσης των εκκριμάτων στην αναπνευστική οδό. Τα θεραπευτικά μέτρα είναι η ενυδάτωση του πάσχοντος,η εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα και οι εισπνοές ρακεμικής εφεδρίνης. Συχνά χορηγούνται αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή από την φλέβα. Λόγω της ιογενούς φύσης της νόσου δεν απαιτείται αντιβιοτική αγωγή. Επί επικείμενης αναπνευστικής δυσχέρειας απαιτείται αερισμός με μάσκα και χορήγηση οξυγόνου, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί διασωλήνωση.

Με κατάλληλη αντιμετώπιση τα συμπτώματα υφίενται εντός 3 με 7 ημερών, αν και ενίοτε μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Η δευτεροπαθής μικροβιακή λοίμωξη της αναπνευστικής οδού (Μεμβραδώδες croup) είναι βαρύτερη και συνήθως συνοδεύεται από κύματα υψηλού πυρετού και αποβολή πυωδών εξιδρωμάτων. Κατά τον ακτινολογικό έλεγχο ο αυλός της ανώτερης αναπνευστικής οδού εμφανίζεται στενωμένος (shaggy) και ανώμαλος, οι συνηθέστερα ανευρισκόμενοι μικροοργανισμοί είναι ο αιμόφιλος της γρίπης, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμολυτικός στρεπτόκκοκος . Υπάρχει ένδειξη αντιβιοτικής αγωγής κατά του αιτολογικού παράγοντα.

Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από τα συμπτώματα για ορθή διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση.